تکنولوژی Hyper Threading چیست؟
تکنولوژی Hyper Threadingیا هایپر تردینگ ناجی کاربرانی است که از کامپیوتر استفاده می کنند و اگر وجود نداشته باشد، Productivity کاهش پیدا خواهد کرد. اما چرا این تکنولوژی مهم است؟ تصور کنید که شما با خانواده خود قصد دارید به جشن تولد یکی از دوستان خود بروید و شما در حال صرف غذا هستید و پدر شما مدام به شما می گوید “زودتر – وقت نداریم” در این صورت شما باید خیلی سریع این کار را انجام دهید. حال من از شما یک سوال دارم: چطور می شود غذا را سریع تر صرف کرد؟ اگر شما دو دهان داشته باشید، این کار خیلی سریع تر انجام خواهد شد و شما به موقع به جشن تولد خواهید رسید!
تکنولوژی Hyper Threading به شما امکان اجرای چند برنامه در آن واحد را می دهد و شرکت AMD برای این تکنولوژی از نام Simultaneous Multithreading یا SMT استفاده می کند. قبل از عرضه پردازنده های چند هسته ای، پردازنده ها تک هسته ای بودند و یک کار را می توانستند در آن واحد انجام دهند. شرکت Intel در برای اولین بار در سال 2002 برای پردازنده Xeon خود از این تکنولوژی استفاده کرد و کمی بعد این تکنولوژی را به پردازنده Pentium 4 اضافه کرد. این تکنولوژی هسته های پردازنده شما را به دو رشته تقسیم می کند که سیستم عامل هم آن دو رشته را به عنوان “دو پردازنده منطقی” می شناسد و گویی شما یک پردازنده فوق العاده قدرتمند دارید.
همین طور که ملاحظه می فرمایید، پردازنده Intel Core i5-11400 شامل شش هسته فیزیکی است اما تکنولوژی Hyper Threading آن هسته ها را به دو قسمت تقسیم کرده و تعداد هسته ها دو برابر شده اند یعنی سیستم عامل این رشته ها را به عنوان “پردازشگر منطقی” می شناسد. روشن است هر چه تعداد هسته شما بالا باشد و CPU شما از این قابلیت پشتیبانی کند، شما خیلی راحت تر با سیستم خود کار خواهید کرد. حتی CPU هایی مثل Pentium Gold نیز به این تکنولوژی مجهز شده اند یعنی این پردازنده 2 هسته دارد و شامل 4 هسته می شود و همین طور پردازنده Athlon 3000G نیز به این شکل است. این تکنولوژی اجازه می دهد که رشته ها از تمامی امکانات پردازنده مانند کش بهره ببرند.
البته شرکت اینتل چند سالی از این فناوری استفاده نکرد و در سال 2008 این تکنولوژی به اولین سی پی یو Core i7 خود که نامش Nehalem بود اضافه کرد.
دلایل صرف نظر Intel از تکنولوژی Hyper Threading:
در سال 2006 این تکنولوژی به دلیل مصرف انرژی بالا مورد انتقاد قرار گرفت.
در سال 2010، ARM مدعی شد که ممکن است Hyper Threading را در تراشه های آینده خود داشته باشد؛ با این وجود، این امر به نفع طراحی 64 بیتی 2012 آنها رد شد.
در سال 2013، اینتل Hyper Threading را کنار گذاشت و به نفع اجرای خارج از نظم برای هستههای سی پی یو Silvermont خود بود، به دلیل اینکه آنها متوجه شدند که این کار عملکرد بهتری با بازده انرژی بهتر نسبت به تعداد هستههای کمتر با هایپر تردینگ دارد.
در سال 2017، معلوم شد که یک باگ پردازنده های نسل ششم یا Skylake و نسل هفتم یعنی Kaby Lake را مورد هدف قرار داده است و بهروزرسانیهای میکروکد برای رفع این مشکل منتشر شدند.
در سال 2019، اینتل موقتا استفاده از این تکنولوژی را برای سی پی یو های نسل نهم خود را لغو کرد و فقط پردازنده های Core i9 و Pentium Gold این نسل از تکنولوژی Hyper Threading پشتیبانی می کردند.
تغییر سیاست های اینتل برای پردازنده های نسل 12 و سی پی یو های جدید تر خود:
Intel برای پردازنده های نسل 12 یا Alder Lake و 13 یا Raptor Lake خود از دو نوع هسته استفاده می کند. 1- Performance Cores 2- Efficient Cores. در این حالت اینتل از ترکیب پردازنده هایی که در سال های قبل عرضه کرده بود، استفاده کرده است. Efficient Core ها شامل یک هسته و یک رشته می شوند اما Performance Core ها شامل یک هسته و دو رشته می شوند. Efficient Core ها ضعیف تر از Performance Core ها هستند و بدیهی است که انرژی کمتری مصرف می کنند. مثلا پردازنده Intel Core i5-13600K شامل 14 هسته و 20 رشته می شود. یعنی 6 هسته از نوع Performance Core که 12 رشته دارد و 8 Efficient Core که هشت رشته دارند.
حتی اگر شما Streamer هستید، به این تکنولوژی نیاز خواهید داشت زیرا شما در حال تجربه بازی هستید و نرم افزاری مانند OBS Studio نیز در حال ارسال Footage به سرویس هایی مانند YouTube یا Twitch است.
تا به امروز این تکنولوژی فراز و نشیب های زیادی را تجربه کرده است و امروز یعنی 12 فوریه 2023 تمامی پردازنده های نسل جدید اینتل و ای ام دی از این قابلیت پیشتیانی می کنند. (البته پردازنده های Celeron فاقد این تکنولوژی هستند) و اگر از این تکنولوژی خوشتان نمی آید، خیلی راحت می توانید این تکنولوژی را در BIOS سیستم خود غیرفعال کنید.
در این مقاله، سعی کردم درباره این تکنولوژی صحبت کنم و امیدوارم که متوجه نحوه کارکرد این تکنولوژی شده باشید. اگر نظری یا تجربه ای درباره این تکنولوژی دارید، حتما در بخش کامنت آن را با ما در میان بگذارید. موفق باشید.
[WPSM_SERVICEBOX id=593]
خیلی خوب توضیح دادی عالی بود. میشه درباره Multithreading هم توضیح بدی؟
14
مرسی. 😍
حتما چرا که نه
9